وسایل و لوازم شمع سازی شامل موارد مختلف میشوند که استفاده از همه آنها برای ساخت شمع ضروری است. این لوازم کمک میکنند که فرایند ساخت شمع به صورت تخصصی و با سرعت بیشتری پیش برود.
شمع سازی چیست؟
شمع سازی هنر و صنعت ساخت شمع با کمک وسایل و لوازم شمع سازی و مواد اولیه مختلف مانند موم، فتیله رنگ و اسانس میباشد. این مهارت هم به صورت صنعتی در تولید انبوه و هم به صورت خانگی و هنری یعنی دست ساز و تزئینی قابل انجام است.
برای اینکه بتوانید از شمعها در کاربرد هنری و تزیینی استفاده کنید، کافی است که در دوره شمع سازی شرکت داشته باشید تا نسبت به این مهارت آگاهی کامل پیدا کرده و بتوانید شمعهای زیبا و کاربردی را در منزل بسازید. آموزشگاه فنی و حرفهای هنر افزا برگزار کننده انواع دورههای مختلف مربوط به هنرهای تجسمی میباشد که در این میان شمع سازی نیز بسیار مورد توجه واقع شده است.
برای ساخت شمع باید از چه لوازم و ابزاری استفاده کنیم؟
برای اینکه بتوانید ساخت شمع را با موفقیت انجام دهید، نیاز به وسایل و لوازم شمع سازی خواهید داشت. در لیست زیر ابزار کامل مورد نیاز برای این فرایند را به شما معرفی میکنیم؛
- موم شمع
- فتیله
- رنگ شمع
- عطر و اسانس
- ظرف ذوب موم
- ترازوی دیجیتال
- دماسنج مخصوص مو
- ظرف قالب گیری
- چسب حرارتی یا چسب فتیله
- چوب یا میله نگهدارنده فتیله
- همزن چوبی یا فلزی
- مواد دکوری
- حلال رنگ
- اسپری آزاد کننده قالب
- دستکش مقاوم به حرارت
- عینک ایمنی
انواع شمع از نظر مواد اولیه
ضمن اینکه با وسایل و لوازم شمع سازی آشنا میشوید، باید انواع مختلف شمعها را بشناسید. زیرا شمعها در دستهبندیهای متفاوت قرار میگیرند که عبارتند از؛
- شمع پارافینی
- شمع سویا
- شمع موم زنبور عسل
- شمع ژلهای
- شمع پالم
کاربردهای شمع چیست؟
کاربرد شمع محدود به چند مورد نبوده و بسیار گسترده است. به همین علت افراد زیادی دوست دارند که وسایل و لوازم شمع سازی را بشناسند و در دورههای مربوط به این مهارت شرکت کنند. برخی از مهمترین کاربردهای انواع شمع شامل موارد زیر میشود؛
- کاربرد تزیینی: اولین و مهمترین کاربرد شمع این است که در دکوراسیونهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و جنبه تزیینی دارد. به خصوص شمعهایی که ساخت آنها را در دوره شمع سازی یاد میگیرید، کاملاً تزیینی و زیبا هستند.
- کاربرد معنوی و مذهبی: خیلی از اوقات در مراسمات معنوی و مذهبی از شمعها استفاده میشود.
- کاربرد آروماتراپی: برخی از شمعها به ویژه شمعهای معطر جهت ریلکسیشن و رایحه درمانی مورد استفاده قرار میگیرند.
- تامین نور: در مواقع قطعی برق میتوان از شمع به منظور تامین نور مورد نیاز استفاده کرد.
مراحل ساخت شمع
بعد از اینکه وسایل و لوازم شمع سازی را خریداری کردید، باید مراحل ساخت شمع را انجام دهید. این مراحل به صورت جزء به جزء و کامل، در مجموعه هنر افزا و طی دوره تخصصی به هنرجویان یاد داده میشوند. اما به طور کلی مراحل اصلی ساخت شمع شامل موارد زیر هستند؛
- ذوب موم با روش بن ماری
- اضافه کردن رنگ و اسانس در دمای مناسب
- ثابت کردن فتیله در قالب
- ریختن موم در قالب
- خنک کردن و خارج کردن شمع از قالب
- پرداخت نهایی مانند: تراشیدن اضافات یا هرگونه اقدام تزیینی روی شمع
نکات مهم برای شمع سازی
برای ساخت شمع باید به نکات مهمی دقت داشته باشید. ضمن اینکه از وسایل و لوازم شمع سازی استفاده میکنید، رعایت نکاتی که در ادامه ذکر میکنیم نیز به شما کمک میکند تا فرایند ساخت شمع را به طور استاندارد پیش ببرید. این نکات مهم و ضروری را در ادامه شرح میدهیم؛
- حتماً ایمنی را برای ساختن شمع در اولویت قرار دهید. در همین راستا باید ذوب موم را با روش بن ماری و غیر مستقیم انجام داده و دستکش و عینک ایمنی استفاده کنید. حتماً محیط کاربری شمع سازی باید تهویه مناسب داشته باشد.
- نکته دوم انتخاب مواد با کیفیت است. حتماً فتیله مناسب انتخاب کنید. فتیلههای خیلی ضخیم باعث دود کردن شمع و فتیلههای خیلی نازک باعث خاموش شدن آن میشوند. شمعهای پهنتر نیاز به فتیله ضخیمتر دارند.
- دمای ایده آل برای داغ کردن موم ۶۵ الی ۸۵ درجه سانتیگراد است. پس دما را کنترل کنید تا از این میزان بیشتر نشود. علاوه بر این، اسانس و رنگ را در دمای مناسب اضافه کنید تا مخلوط کاملاً یکدست شود.
- انجام قالبگیری صحیح از نکات مهم و کلیدی در شمع سازی به حساب میآید. برای این کار باید قالب را با اسپری آزاد کننده یا روغن چرب کنید تا به راحتی شمع از قالب جدا شود. سپس فتیله را صاف کرده و قالب را ثابت کنید. حداقل ۲۴ ساعت به شمع فرصت دهید تا در قالب باقی بماند و خنک شود.
- اگر بعد از ریختن موم در یک قالب با حباب هوا روبرو شدید، با سوزن حبابها را بیرون بیاورید و کمی قالب را تکان دهید تا حبابها از بین بروند. رعایت این نکات در کنار خرید وسایل و لوازم شمع سازی کمک میکند که فرایند ساخت شمع با موفقیت پیش برود.
برای شرکت در دوره شمع سازی کجا برویم؟
برای شرکت در دوره شمع سازی آموزشگاه فنی و حرفه ای هنر افزا را پیشنهاد میکنیم با شرکت در دوره این آموزشگاه وسایل و لوازم شمع سازی در اختیار شما قرار میگیرند و میتوانید با نظر اساتید متخصص دانشگاهی دوره شمع سازی را پشت سر گذاشته و این مهارت را به طور کامل بیاموزید. بعد از اتمام دوره نیز مدرک معتبر فنی و حرفهای را دریافت میکنید که یک مدرک کاربردی برای ورود به بازار کار و کسب درآمد به حساب میآید.
سخن آخر
با مطالعه این مطلب دانستید که شمع سازی چیست و چه کاربردهایی دارد. همچنین با وسایل و لوازم شمع سازی آشنایی پیدا کردید و میدانید که مهمترین لوازم در این حرفه موم شمع و فتیله هستند که باید کیفیت بالایی داشته باشند تا شمع به بهترین شکل ساخته شود. با یادگیری مهارت شمع سازی در آموزشگاه هنر افزا میتوانید یک حرفه درآمدساز را فرا بگیرید که در خانه و بدون هیچ سرمایه اولیه خاصی شغلتان را آغاز کنید و با مرور زمان و فروش شمعهای بیشتر و جدیدتر به درآمد بالایی دست پیدا کنید.